cyrkulacja

Bary i restauracje

W przypadku restauracji najważniejsze są smaczne posiłki, ale nawet najlepsze jedzenie nie pomoże przyciągnąć klientów, jeśli w sali nie będzie wykonana prawidłowa instalacja wentylacji. Duszne, rzadko wietrzone pomieszczenia czy zbyt suche powietrze wpływają negatywnie na odbiór restauracji przez gości. W przypadku tego typu obiektów musimy odpowiednio zaprojektować wentylację zależnie od typu pomieszczenia. W sali klientów najważniejszy jest komfort gości, natomiast w kuchni zależy nam na odpowiednim odprowadzeniu emisji zanieczyszczeń powstałych podczas gotowania potraw. W tym celu stosuje się często specjalistyczne okapy.

W kuchni odprowadzane jest gorące powietrze, które zawiera opary i cząstki tłuszczu. Stosuje się tam okapy specjalnie przeznaczone do usuwania takiego powietrza. Natomiast w zmywalniach stosuje się okapy kondensacyjne, których zadaniem jest usunięcie powietrza znad źródeł pary wodnej. Zarówno okapy w kuchni jak i w zmywalni mogą być wykonywane jako okapy wyciągowe lub wyciągowo-nawiewne.

Cyrkulacja - 2024

realizacja: estinet.pl